Arriben les eleccions, i potser no tenim temps de llegir tots els programes electorals. O bé volem obtenir una panoràmica general, i després aprofundir en els temes que més ens interessin. En Daniel Rodriguez va publicar una visualització de dades a Twitter sobre el tema. Gràcies a que va fer públiques les dades que havia recollit, ens hem animat a fer-ne una de nova.

Amb una única imatge, hem resumit el contingut dels programes electorals dels principals partits polítics que es presenten el 21D, que tenen una extensió total de més de 500 planes de text.

Hem afegit una sèrie de comentaris per ajudar el lector a entendre el funcionament de la visualització. En cap cas són judicis de valor sobre els diferents partits. Per tenir una bona idea de què proposa cada partit, cal llegir el seu programa i d’altres fonts d’informació. D’altra banda, us animem a consultar la versió interactiva, que us permet descarregar les dades i proposar les vostres pròpies visualitzacions.

programes polítics eleccions 21D generalitat catalunya

El nostre anàlisi és limitat, i té alguns problemes. Per exemple, com ens avisa Emília Rovira mencionar més un tema no vol dir que el partit li doni més importància, i viceversa. Així mateix, els programes polítics tenen extensions molt diferents: tal i com ens avisa Ismael Peña-López a twitter, el PP té un programa de 18 planes, i el PSC 148 planes. Nosaltres hem ponderat les dades, de manera que són independents de l’extensió del programa polític. Però és veritat que comparar un programa molt curt amb un altre molt elaborat, pot ser erroni d’entrada.

Tot i els problemes metodològics, creiem que la visualització és un bon punt de partida per a qui tingui interès a conèixer millor les propostes de cada partit. Per a qui vulgui més informació, aquí teniu els enllaços als programes electorals dels partits que es presenten a les eleccions del 21D de 2017 a la Generalitat de Catalunya: